+38 044 361-98-48

Відвар з вишень (компот)

26
200 гр

Один із найдавніших традиційних напоїв на всіх українських землях. Його готували в такий же спосіб, як і узвар. До джерельної води добавляли кілька жмень сухої вишні. Горщик ставили до печі, давали закипіти. Коли горщик виймали, то додавали до яскраво-червоного відвару трохи цукру, або ж меду. Давали прохолонути в льоху, а потім подавали до столу. Влітку до відвару з вишень добавляли «льоди», тобто кригу, яку заготовляли взимку на струмку, де була чиста джерельна вода. Кригу збирали великими скибками і зберігали в спеціальних льохах – льодовнях. Аби крига не розтанула, її зверху покривали товстелезними шарами соломи. Тож ще в далекому середньовіччі під час жнив, коли найбільша спека в липні чи серпні, українські діти змішували кригу з густим вишневим відваром, фактично смакуючи фруктовим морозивом. Таке середньовічне морозиво у наших прадідів козаків так і називалось «Льоди».

Наша адреса: вулиця Михайла Донця, 2, Київ

Панорами